Tuesday, January 4, 2011

Tutorial Melukis Kartun Menggunakan Adobe Flash versi Yazid Torpedo

hyeep2..Selamat Tahun Baru 2011~! Ini entri pertama aku untuk tahun 2011 nih..Pada entri yg lepas2,ada beberapa follower yg bertanye "macam mane awak lukis kartun tu??"..Hal ini berkaitan dengan kartun2 yg aku lukis dan aku publish pada setiap entri aku...So sebagai pembukaan tahun 2011 ni, aku akan tunjukkn tutorial cmne aku melukis secara berkomputer.jomm~!


1) MELAKAR.- Aku menggunakan software Adobe Flash (aku lbh selesa melukis menggunakan software ni)
 Mula-mula gunakan "circle" tool untuk melukis.

 cuba tgk gambar diatas,semua 'tool' tu ade kt sidebar sebelah kiri tu..

Dengan menggunakan 'circle' tu, buat bulat2 mcm dlm gamba di atas..daya imaginasi kena tinggi,so bole la create kepala,rambut dan badan.

okeyh,nmpk tk setiap line yg aku dah tandakan dgn warna merah??pilih 'selection' tool dan klik kt line2 tu..setiap kali klik,tekan button 'delete' pada keyboard.
bila dah siap delete,mcmni lah hasilnye...(^^)


Pastu gunakan 'line' tool utk lukis mata,tangan dan mulut...gunakan 'selection' tool lagi utk lenturkan mana2 line yg perlu.
2) MEWARNA-Dah siap melukis gamba,skg tibalah masa utk mewarna~!

Untuk mewarna,aku akan create 1 lagi layer pada timeline bagi mengasingkan antara line dan warna..sume line n circle yg dilukis td dlm 1 layer dan warna pula dlm 1 layer yg lain..gunakan 'brush' tool utk mewarna.
**rujuk gamba,yg bahagian atas tu lah timeline.




bila dah siap warna,macam ni lah hasilnye =)

3) MENGHIAS LATARBELAKANG- Seterusnye, buat sedikit penambahan background supaya gamba lbh cun~!
**tip : igt,buat pada satu lagi layer baru supaya tk menggangu gamba yg dah dihasilkan tadi..tujuannye ialah supaya senang utk membuat editing..

Gunakan tools dan cara yg sama seperti langkah2 sebelumnya utk create background, gunakan imaginasi bagi menghasilkan background yg sesuai dgn situasi.
ni contoh yg aku hasilkan (^^)

4) TERBITKAN / PUBLISH
Bila dah siap lukis,boleh lah publish..
klik 'file' dan pilih 'publish setting'

Then, akan kuar pop-up mcm kt atas nih..ade check box kt situ kn?  bila dah nmpk, 'tik' pada 'JPEG images' dan tekan 'publish'..SIAPPP~!! buka 'my document', gamba yg dihasilkan ade kt situ..

Haaa cmtula lbh kurang cara aku hasilkan gamba2 katun dlm blog aku nih. Bila aku dah create gamba2 tu,aku upload jela kt dlm entri2 aku..=)

p/s: korang rase senang ke susah??? hehehehe..ape2 pn,camat mencuba~! (^^)

41 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. macam senang je kn, tp, sya taw hsil sya buat still xleh nak kreatif..haha..
    bukan tgn org seni kot =p

    ReplyDelete
  3. myssmie : alaa sng jela..cbe lah buat dlu..juz lukis bulat2 je..hehe;p

    ReplyDelete
  4. thnks senior..da lama tngu cara nk wat kartun nih..arigato2~~~

    ReplyDelete
  5. cahaya qaseh : haha..welkam2..;D

    tiqa : haaa..katun ni tk cumel sgt,tiqa tu yg cumel..mata besar..hihihi ;p

    ReplyDelete
  6. wawaahhh..
    cam seronok jeee belajar...;))

    ReplyDelete
  7. besnyee!!!hey tengs 4 sharing..suke gile kowt katun uh..kalo la serajin i2 nak wat hee~

    ReplyDelete
  8. wahh menarik..tp otak karatsss.....cam tadak idea nak kretip ginii...

    ReplyDelete
  9. nampak mcm senang. tapi bila try, ya ampunnn!
    orang jadi kayu T_T

    ReplyDelete
  10. cumey ! ;) tp xde menda alah ni.pinjam ! HAHA

    ReplyDelete
  11. kreatif la...haha..xmmpu kot klu nk bt sndri...xda bakat seni lgsung;)

    ReplyDelete
  12. to all my fwen : alaa tkdelah ssh sgt,yg penting usaha n minat..belajar sikit2,mule2 blaja buat gmbar yg simple2,pastu bole improve lg =)

    hanani: kalau nk,sy ade adobe Flash yg portable..=)

    nabilah: blaja sikit2 =)

    cik ciput: ssh ke??hehehe

    ReplyDelete
  13. Time kasih for the tutorial:)
    Masih dlm proses pembelajaran.

    ReplyDelete
  14. haha... nice bro.. nak cuba gak..

    ReplyDelete
  15. mabuk & laici : hahaha..ok2 try la buat..mst bole punye ;)

    ReplyDelete
  16. nak buat tapi adobe flash xde la pulak..huhu..sedey

    ReplyDelete
  17. hahaha. comel je bulat bulat semua :D
    nanti saya cuba okay, terima kasih.

    ReplyDelete
  18. WAhhhh ! menarik! guna paint pon boleh. HAHAHAHA !!

    ReplyDelete
  19. boleh try buat ni. ada jugak belajar adobe flash tapi tak berapa reti lah. takde kreativiti pun. hihi

    ReplyDelete
  20. mane nak dapatkan link utk download adobe flash ni? minat jugak melukis ni..hehe

    ReplyDelete
  21. nak cube ^^ tapi tak pandai lahh ^^^ haha

    ReplyDelete
  22. Assalam...wow, senangnya...ingatkn guna microsoft paint...owh boleh2 praktikkn nnt...baru jer install Micromedia flash MX baru2 nie...thanks sharing.nak doodle jgk (^___^)

    ReplyDelete
  23. wahhhh..cam best la gune bnda alah ni..dla biase guna photoscape @ paint je..hehe

    ReplyDelete
  24. pakai flash ka alamak ni yg buat tgn nak gatai lukis balik ni serius lawa la semua yg awk lukis suka2 :)

    ReplyDelete
  25. aku rase comel !!!
    hahaa

    hm,,otak aku takleh nak imaginasi tinggi2 sgt arr..
    xpandai sgt nak lukis secara maya ni..

    ReplyDelete
  26. wah blog ni lah aku tunggu2 selama ni ...kreatif sangat2 ni..ak suggest kat kawan aku lah dia minat dalam ba melukis ni

    ReplyDelete
  27. hebat!
    tumpang belajar sikit2 dulu.

    ReplyDelete
  28. teringin nak belajar. tp tgn ni ta bedung. lain di lukis lain yang jadi. ahahhaa

    ReplyDelete
  29. cool.cantekk.lawa.gojess.semua lahh.haha.emm tapi takdak adobe flash lahh. nak buatt jugakk.

    ReplyDelete
  30. susah!! pakai tangan lg senang kot.. huhu..

    ReplyDelete
  31. yazid,pinjam flash CS portable ko 2 bole? huhu.. :D

    ReplyDelete
  32. kat ane na download adobe flash ni ek?

    ReplyDelete
  33. makasih tutornya. menarik.. :)

    ReplyDelete

Tulis je ape yang korang nk tulis.
Jangan malu-malu..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...