Tuesday, January 4, 2011

Tutorial Melukis Kartun Menggunakan Adobe Flash versi Yazid Torpedo

hyeep2..Selamat Tahun Baru 2011~! Ini entri pertama aku untuk tahun 2011 nih..Pada entri yg lepas2,ada beberapa follower yg bertanye "macam mane awak lukis kartun tu??"..Hal ini berkaitan dengan kartun2 yg aku lukis dan aku publish pada setiap entri aku...So sebagai pembukaan tahun 2011 ni, aku akan tunjukkn tutorial cmne aku melukis secara berkomputer.jomm~!


1) MELAKAR.- Aku menggunakan software Adobe Flash (aku lbh selesa melukis menggunakan software ni)
 Mula-mula gunakan "circle" tool untuk melukis.

 cuba tgk gambar diatas,semua 'tool' tu ade kt sidebar sebelah kiri tu..

Dengan menggunakan 'circle' tu, buat bulat2 mcm dlm gamba di atas..daya imaginasi kena tinggi,so bole la create kepala,rambut dan badan.

okeyh,nmpk tk setiap line yg aku dah tandakan dgn warna merah??pilih 'selection' tool dan klik kt line2 tu..setiap kali klik,tekan button 'delete' pada keyboard.
bila dah siap delete,mcmni lah hasilnye...(^^)


Pastu gunakan 'line' tool utk lukis mata,tangan dan mulut...gunakan 'selection' tool lagi utk lenturkan mana2 line yg perlu.
2) MEWARNA-Dah siap melukis gamba,skg tibalah masa utk mewarna~!

Untuk mewarna,aku akan create 1 lagi layer pada timeline bagi mengasingkan antara line dan warna..sume line n circle yg dilukis td dlm 1 layer dan warna pula dlm 1 layer yg lain..gunakan 'brush' tool utk mewarna.
**rujuk gamba,yg bahagian atas tu lah timeline.




bila dah siap warna,macam ni lah hasilnye =)

3) MENGHIAS LATARBELAKANG- Seterusnye, buat sedikit penambahan background supaya gamba lbh cun~!
**tip : igt,buat pada satu lagi layer baru supaya tk menggangu gamba yg dah dihasilkan tadi..tujuannye ialah supaya senang utk membuat editing..

Gunakan tools dan cara yg sama seperti langkah2 sebelumnya utk create background, gunakan imaginasi bagi menghasilkan background yg sesuai dgn situasi.
ni contoh yg aku hasilkan (^^)

4) TERBITKAN / PUBLISH
Bila dah siap lukis,boleh lah publish..
klik 'file' dan pilih 'publish setting'

Then, akan kuar pop-up mcm kt atas nih..ade check box kt situ kn?  bila dah nmpk, 'tik' pada 'JPEG images' dan tekan 'publish'..SIAPPP~!! buka 'my document', gamba yg dihasilkan ade kt situ..

Haaa cmtula lbh kurang cara aku hasilkan gamba2 katun dlm blog aku nih. Bila aku dah create gamba2 tu,aku upload jela kt dlm entri2 aku..=)

p/s: korang rase senang ke susah??? hehehehe..ape2 pn,camat mencuba~! (^^)

41 comments:

myssmie said...
This comment has been removed by the author.
myssmie said...

macam senang je kn, tp, sya taw hsil sya buat still xleh nak kreatif..haha..
bukan tgn org seni kot =p

yazid said...

myssmie : alaa sng jela..cbe lah buat dlu..juz lukis bulat2 je..hehe;p

cahaya qaseh said...

thnks senior..da lama tngu cara nk wat kartun nih..arigato2~~~

ttqah said...

kartun chomel^^/

yazid said...

cahaya qaseh : haha..welkam2..;D

tiqa : haaa..katun ni tk cumel sgt,tiqa tu yg cumel..mata besar..hihihi ;p

amny.. said...

wawaahhh..
cam seronok jeee belajar...;))

erleena said...

besnyee!!!hey tengs 4 sharing..suke gile kowt katun uh..kalo la serajin i2 nak wat hee~

aNa d'sKoDenG said...

wahh menarik..tp otak karatsss.....cam tadak idea nak kretip ginii...

purplish.pink said...

nampak mcm senang. tapi bila try, ya ampunnn!
orang jadi kayu T_T

hanani idrus =) said...

cumey ! ;) tp xde menda alah ni.pinjam ! HAHA

nabilah liyana said...

kreatif la...haha..xmmpu kot klu nk bt sndri...xda bakat seni lgsung;)

cik ciput said...

huishh...susahnya nak lukis..

yazid said...

to all my fwen : alaa tkdelah ssh sgt,yg penting usaha n minat..belajar sikit2,mule2 blaja buat gmbar yg simple2,pastu bole improve lg =)

hanani: kalau nk,sy ade adobe Flash yg portable..=)

nabilah: blaja sikit2 =)

cik ciput: ssh ke??hehehe

Mabuk! said...

Time kasih for the tutorial:)
Masih dlm proses pembelajaran.

Mr Laici said...

haha... nice bro.. nak cuba gak..

yazid said...

mabuk & laici : hahaha..ok2 try la buat..mst bole punye ;)

DeQnA (HoneyBee) said...

nak buat tapi adobe flash xde la pulak..huhu..sedey

fkz said...

hahaha. comel je bulat bulat semua :D
nanti saya cuba okay, terima kasih.

CikBulat said...

WAhhhh ! menarik! guna paint pon boleh. HAHAHAHA !!

Syahbinar Shuib said...

wahh! comel lah . :)

sarah mohamad said...

boleh try buat ni. ada jugak belajar adobe flash tapi tak berapa reti lah. takde kreativiti pun. hihi

Siti Safiyyah said...

mane nak dapatkan link utk download adobe flash ni? minat jugak melukis ni..hehe

wanie olala fawaz said...

nak cube ^^ tapi tak pandai lahh ^^^ haha

►AdamXis◄ said...

Assalam...wow, senangnya...ingatkn guna microsoft paint...owh boleh2 praktikkn nnt...baru jer install Micromedia flash MX baru2 nie...thanks sharing.nak doodle jgk (^___^)

d_LA said...

wahhhh..cam best la gune bnda alah ni..dla biase guna photoscape @ paint je..hehe

efa said...

pakai flash ka alamak ni yg buat tgn nak gatai lukis balik ni serius lawa la semua yg awk lukis suka2 :)

mynameismy said...

mcm susah je..T_T

sicomot-comel said...

aku rase comel !!!
hahaa

hm,,otak aku takleh nak imaginasi tinggi2 sgt arr..
xpandai sgt nak lukis secara maya ni..

zaim mahfuz said...

wah blog ni lah aku tunggu2 selama ni ...kreatif sangat2 ni..ak suggest kat kawan aku lah dia minat dalam ba melukis ni

Rafidah Farhana said...

hebat!
tumpang belajar sikit2 dulu.

Aideal Fitri said...

Cute n cool =)

FH said...

stylee . nice :)

EYFAalias said...

teringin nak belajar. tp tgn ni ta bedung. lain di lukis lain yang jadi. ahahhaa

azeelia azman said...

cool.cantekk.lawa.gojess.semua lahh.haha.emm tapi takdak adobe flash lahh. nak buatt jugakk.

Original CikTeddy said...

pndai la kamu ni..kagum!

yazidy said...

susah!! pakai tangan lg senang kot.. huhu..

Boy Castellano said...

yazid,pinjam flash CS portable ko 2 bole? huhu.. :D

Zamani said...

Cun!

Anonymous said...

kat ane na download adobe flash ni ek?

Najla said...

makasih tutornya. menarik.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...