Tuesday, March 20, 2012

Lelaki perempuan ibarat kucing dengan ikan?

Beberapa hari yang lepas, ada seorang pakcik yang baik bagi kata-kata nasihat untuk aku. Serius panjang lebar tazkirah dia, tapi semuanya memang berguna dan membuatkan aku terkedu.. =.="
Apa yang dia ceritakan adalah berdasarkan pengalaman dia, dan itulah yang dia nak kongsikan kepada generasi muda. Dia memang dah banyak makan garam dari kita. Malah dia sendiri cakap ..

"Kau tahu garam itu masin kan. Semua orang tahu garam itu masin. Tapi tak semua orang tahu sejauh mana masinnya garam tu"..

Ok dah, straight to the point. Satu lagi yang buat aku tertarik ialah kata-kata peribahasa yang keluar dari mulut pakcik tu. Serius aku tak pernah terfikir peribahasa tu sebelum ni...

"Lelaki dan perempuan ni ibarat kucing dengan ikan........"hehehehehe! see??  korang dapat tangkap mesej yang nak disampaikan melalui peribahasa tu tak? hehe..

Bila difikirkan, that's the reality!
Semua makhluk yang bernyawa mempunyai nafsu.
Kepada si Kucing, jangan fikir bila takde orang nampak, kau boleh suke2 makan ikan tu. DIA nampak tau, jangan lupa.
Kepada si ikan, jangan biarkan diri anda mudah dicapai oleh kucing..Pi la duduk dalam 'tudung saji', kan tak nampak menggiurkan..hehehehe.. 
Pendek kata, kucing takkan makan ikan kalau ikan tak posing baik punye, dan ikan takkan dimakan oleh kucing kalau ikan tahu jaga diri..

Find the root, solve it!

kehkehkeh.. =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...