Saturday, January 7, 2012

Keunikan warga emas

Bila menyebut tentang warga emas, pasti otak korang akan terbayang wajah-wajah insan tua yang kian dimamah usia. Tetapi, tahukah korang bahawa terdapat keunikan pada mereka ni..

Contohnya, cuba korang bayangkan situasi ini....
Satu hari aku pergi ke kedai dan terjumpa dengan Pak Salleh (bukan nama sebenar..haha), pastu aku pun tegur lah Pak Salleh tu..............


Ohh Pak Salleh beli 'Colgate' rupanya..
"Tapi, Cik Senah ada gigi ke nak gosok gigi???" (berkata di dalam hati..haha).

Kemudian bila kupandang plastik yang dibawa Pak Salleh, ini yang sebenarnya dibeli....


Erkkkk~~~~~....
Aku jadi musykil. Bila ku pikir-pikir, barulah aku sedar 'orang-orang lama' ni menggunakan bahasa/perkataan yang dah biasa diaorang sebut sejak berpuluh tahun dulu..
Diaorang dah terbiasa sebut 'Colgate' untuk menggambarkan ianya adalah ubat gigi. Korang tunjuk lah apa jenama ubat gigi sekalipun, mesti diaorang akan cakap ia 'Colgate'!..haha
**tapi sebenarnya ada jugak generasi-generasi sekarang yang guna sebutan yang sama..kannn?? termasuk aku =P

Kenapa ia berlaku??
Sebab dari dulu lagi dahh jenama 'Colgate' tu dah sinomim dengan ubat gigi. Dulu takde banyak jenama ubat gigi kat kedai-kedai runcit. memang ada jenama lain, tapi 'Colgate' la yang paling femessss bertahun-tahun.

Daripada pemerhatian aku, banyak lagi sebutan-sebutan yang kebiasaan disebut. Contohnya..

Pam minyak = Shell (kalau orang2 tua jawa kampung aku, diaorang sebut 'shilll'.hehe)
Mee Segera = Megi @ Maggi (ape2 jenama pun tetap dipanggil 'megi')
AisKrim 'Cone' = AisKrim Cornetto (askem bentuk 'cone' jenama murah2 pun dipanggil cornetto)
Marjerin = Planta (kalau nampak roti marjerin, diaorang akan sebut 'roti planta')


Ada jugak sebutan-sebutan tu yang menjadi ikutan kita jugak (tapi tak ramai), tapi orang-orang tua yang aku jumpa, rata-rata  memang macam tu lah yang mereka akan sebut.

Kalau tak percaye,korang beli barang-barang yang sinonim dengan atok nenek korang (beli jenama lain sikit), pastu tunjuk kat diaorang. Tengok apa jawapan diaorang..Selamat mencuba!..hehehehe.











p/s: ada contoh lain tak?? hehe

16 comments:

  1. hahaha...giler unik...huhu...air oren tu yg xleh blah...setahu aku org tua akn sebut coke...ko ni mandai jek...hahahaha :P

    ReplyDelete
  2. hahahha, aku pun duk panggil ubat gigi colgate.. dari duluuu lg. nmpk laa aku dah tuaa nih >__<

    ReplyDelete
  3. azzah pun sebut colgate gak..dah diajar dari kecik kot..

    ReplyDelete
  4. jom buat megi .. haha,, btol2 .. mi sedaap pon panggil megi gak .. so,, kita ni warga emas jgak ker??? haha,,
    nice kartunn .. =]

    ReplyDelete
  5. betol3.
    banyak lagi macam kiwi kasut kite panggil jenama apa pun kiwi. hehe

    ReplyDelete
  6. ADA LAGI CONTOH NI..

    lampin pakai buang =PAMPERS...pakai la jenama ape pon, org tetap panggil pampers..heh3

    ReplyDelete
  7. contoh lagi:

    tupperware tok semua jenis bekas plastik.. even dy bukan jenama tupperware.. hehe

    ReplyDelete
  8. Lama dah tak dapat update dalam blog ni...Banyak dah ke aku tertinggal?hahaha XD

    ReplyDelete
  9. haah laa napa sy baru perasaan eh..

    ReplyDelete
  10. hahaha..betol3....stuju sgt3..dh tua jugak la aku ni yer...colgate2..megi3..

    ReplyDelete
  11. KAT MANA NAK MENONTON TV1 ,TV2,TVi,TV3,NTV7,8TV,TV9 alhijrahtv,Astro Ria ,Astro Warna ,Astro Arena ,Astro Ceria ,Astro Prima ,Astro Oasis ,Astro Box Office Movie YA OK KINI ANDA TAK PERLU RISAU ANDA BOLEH MENONTON SEMUA CHANNEL TERSEBUT FREE DI http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
    TERDAPAT JUGA LEBIH 207 BUAH SIARAN RADIO ONLINE BOLEH DI DENGARI SECARA LIVE DI SINI jom terjahhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  12. Kunco Locker : hotak ko..Atok aku nak sebut coke pun terbelit lidah dia..hihihihi

    Almade : hehehehe

    Azzah : bukan diajar dari kecik, tapi mungkin kita dah terbiasa degr org tua kita sebut cmtu, thats why jadi ikutan :)

    Hadi Marosadee : hehehehe..thanks! tua ye? >.<

    ReplyDelete
  13. J.Syazwana + Cik Duyung + Atiqah :

    Hahahaha...pandai korang fikir. tapi yg 'Kiwi' btl2 buat kita sebut kiwi..jrg dgr org ckp 'pengilat kasut'..hehehe


    Cik TEddy : heheheh

    Amin : ish3...tula ko, kurang peka..hehe

    Merahitujambu : hahahaaha..kann? =P

    Hawiz : hehehe.. kesian..

    ReplyDelete
  14. klau kt lab..asal filter paper jer ckp whatman..smpai kn ade rmai bdak2 sains yg xtau whatman paper 2 sbenarnye filter paper jenama whatman..hahaha

    ReplyDelete
  15. nenek aku semua jenis air bergas dia panggil air sarsi. so, semua jenis dia x minum sebab dia fobia nak minum air sarsi.. ;p

    ReplyDelete

Tulis je ape yang korang nk tulis.
Jangan malu-malu..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...